Uitgelezen

Uitgelezen… #roman

De psychiater en het meisje – Erik Rozing
Het leven van de jonge arts Edgar Simons heeft er wel eens zonniger uitgezien. Zijn vriendin heeft hem verlaten en in zijn opleiding tot psychiater staat hij onder verscherpt toezicht na een inschattingsfout met fatale gevolgen. Sindsdien valt het niet mee om zijn opleider ervan te overtuigen dat hij wel geschikt is voor het vak. Buiten zijn werk in het Huygens MC probeert hij zijn oma te steunen, die hem regelmatig met een borreltje te veel op belt om te zeggen dat ze niet meer wil leven. Edgar is zelf niet vrij van psychiatrische klachten – hij heeft een depressie en drinkt meer dan hij van zijn patiënten acceptabel vindt. Steeds vaker vraagt hij zich af of hij wel psychiater moet worden en waarom hij dat eigenlijk wil. Dan krijgt hij Stella in behandeling, een jonge, aantrekkelijke borderlinepatiënte met een aanstekelijk gevoel voor humor. Stella is grenzeloos en dringt steeds verder in Edgars leven door. Zij fascineert hem, hij obsedeert haar. Hij moet haar op afstand zien te houden, maar hoe?

Een fijn, ontroerend, maar ook triest boek. De personages zijn heel goed uitgewerkt, ook de situaties waarin de hoofdpersonages zich bevinden en de zware onderwerpen worden besproken met een vleugje humor. Ik heb het graag gelezen. 

De Cazalets 1 – Lichte jaren – Elizabeth Jane Howard
De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de vijfdelige ‘Cazalet-kronieken’ van Elizabeth Jane Howard, die de periode 1937-1947 omspannen. Deel 1, ‘Lichte jaren’, begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd – maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

In dit eerste deel leer je de familie kennen… het is even wennen aan de vele personages, gelukkig zit er in het begin van het boek een stamboom. De intriges, de ‘schone schijn’, de rijkdom… heel leuk om te lezen. Ik ben al benieuwd naar meer.

Mungo – Douglas Stuart 
De protestantse Mungo en de katholieke James leven in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow. Ze zouden vijanden moeten zijn maar hun vriendschap verandert langzaam in liefde. Mungo moet er alles aan doen deze ware liefde geheim te houden – met name voor zijn oudere broer Hamish, een meedogenloze bendeleider. Dan stuurt Mungo’s moeder hem met twee onbekenden op een kampeertrip die zijn leven voorgoed verandert. Vindt hij de moed en de kracht terug te keren en is er een toekomst voor Mungo met James?

Een indrukwekkend verhaal over geweld, liefde en armoede. Het was even wennen aan de manier van schrijven, maar wat ben ik blij dat ik ben blijven lezen… wat een verhaal! Het leven in de jaren 80 in een protestantse volksbuurt in Glasgow… geweld-drugs-alcohol-armoede. Een aangrijpend, maar vooral ook triest verhaal… een aanrader!

3 gedachten over “Uitgelezen… #roman

  1. ‘De psychiater en het meisje’ vond ik ook een heel bijzonder boek. Die serie van het tweede boek lijkt me wel wat. Ik wacht eerst even af wat je van een volgend deel vindt en dan komt deze serie denk ik op m’n lange leeslijst.

Laat hier een berichtje achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.