Uitgelezen

Uitgelezen… #roman

Weesmeisje nr 8 – Kim van Alkemade
De vierjarige Rachel Rabinowitz belandt in het Joodse weeshuis in New York, waar dokter Mildred Solomon medische experimenten uitvoert op kinderen. Rachel wordt onderworpen aan een reeks röntgenbehandelingen, waardoor haar gezondheid voorgoed wordt aangetast.
Als volwassen vrouw ondervindt Rachel dagelijks de lichamelijke consequenties van de behandelingen. Desondanks werkt ze als verpleegster in een verzorgingstehuis, waar ze op een dag dokter Solomon onder haar hoede krijgt. Al snel realiseert Rachel zich dat zij nu de macht in handen heeft. Moet ze haar kans grijpen om wraak te nemen, of kan ze de oude vrouw vergeven?
Een op feiten gebaseerde, ontroerende roman over het vermogen van mensen om kwaad te doen… en lief te hebben.

Een triestig verhaal over het leven in een Joods weeshuis, vooral hetgeen wat daar gaande was… niet te geloven dat dit kon? Ook heel confronterend en aangrijpend, zeker als je weet dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten. Een boek om stil van te worden.

Het papieren paleis – Miranda Cowley-Heller
Op een vroege zomerochtend, lang voordat de anderen wakker worden, duikt de vijftigjarige Elle Bishop in het ijskoude water van het meertje naast Het papieren paleis, het zomerhuis waar ze al sinds haar jeugd elke vakantie doorbrengt. Elle is gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen, maar deze ochtend is alles anders. De avond tevoren is ze tijdens het diner weggeglipt met Jonas, al sinds hun kindertijd haar beste vriend. Terwijl hun partners binnen zitten te kletsen hebben Jonas en Elle voor het eerst van hun leven seks met elkaar.
De volgende vierentwintig uur zullen allesbepalend zijn voor Elle. Kiest ze voor het veilige bestaan dat ze zo zorgvuldig heeft opgebouwd? Of gooit ze alles overboord voor het leven met Jonas waar ze nooit eerder van durfde te dromen? Gaandeweg dringen de herinneringen aan haar jeugd zich steeds meer aan haar op. Hoewel ze een afschuwelijk deel daarvan altijd zo goed mogelijk verborgen heeft gehouden, wordt Elle nu gedwongen de confrontatie met zichzelf aan te gaan.

Een boek dat heel verwarrend begint… de verschillende tijdlijnen, de vele personages… het duurde even voor ik in het verhaal zat. Gaandeweg leer je Elle beter kennen van kind tot vrouw en kom je meer en meer te weten wat ze in haar jeugd heeft meegemaakt. Ook kom je te weten wat het grote geheim is wat zij en Jonas delen. Een goed opgebouwd verhaal, je voelt en leeft mee met Elle… maar vooral: wie kiest Elle?

De Jane’s – Heather Marshall
2017. Wanneer Angela Creighton een hartverscheurende brief ontdekt in een stapel vergeten post, is ze vastbesloten om de beoogde ontvanger te vinden. Haar zoektocht voert haar terug naar de jaren ’70 en ’80, toen een groep dappere vrouwen een illegaal ondergronds abortusnetwerk runde in Toronto, alleen bekend onder de gefluisterde codenaam ‘Jane’.
1971. Als tiener werd dr. Evelyn Taylor gedwongen haar baby af te staan voor adoptie – een trauma waar ze nooit van is hersteld. Jaren later vormt dat de basis voor haar beslissing zelf onderdeel te worden van het Jane-netwerk.
1980. Als de twintigjarige Nancy Mitchell via het Jane-netwerk dokter Taylor ontmoet, is dat het begin van haar inzet voor het recht van vrouwen om zelf te kiezen wat er met hun lichaam gebeurt.

Een boek over abortus, adoptie en je eigen keuzes maken. Het verhaal wordt verteld in drie verhaallijnen die op het einde mooi samenkomen. Het boek is grotendeels verzonnen, hier en daar bevat het echte feiten en toch komt dit boek heel echt over. Een boek over een heel actueel thema dat je aan het denken zet. Een aanrader!

Advertentie

6 gedachten over “Uitgelezen… #roman

  1. Die laatste spreekt me erg aan, maar bij zo’n thema’s durf ik me al eens opwinden over al die onrechtvaardigheid, dus voor mijn bloeddruk misschien niet zo’n goede keuze…

  2. Ik las net nog ‘De experimenten’ uit over een joodse vrouw die in Auschwitz ook werd onderworpen aan medische experimenten, gruwelijk…

Laat hier een berichtje achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.