Persoonlijk

Draag zorg voor dit boek…

Eén van mijn favoriete plekjes is de bib… och, al die boeken! Ik voel mij er net een klein kind in een snoepwinkel.

Als kind ging ik voor het eerst naar de bib met de lagere school… een hele belevenis. En sinds die ene keer ben ik blijven gaan… eerst naar de bib dichtbij school… daarna naar verschillende plaatselijke bibs… om dan naar de hoofdbib te gaan. Door corona gaan we nu naar onze gemeentelijke bib… blij dat we dit nog mogen/kunnen doen!

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik al enorm veel boeken gelezen heb uit de bib. En voor elk boek heb ik zorg gedragen… geen ezelsoren, geen vlekken, bewaard op propere plekken en vooral… geen aantekeningen gemaakt! Ik vind dat niet kunnen!

Zo zag ik in het boek ‘Opwindvogelkronieken’ van Murakami, de ene potlood markering na de andere. Op bijna elke blz. stond er wel iets… of waren er zinnen volledig onderlijnd. Ik vond het met momenten irritant en zelfs storend.

De bib stelt zoveel boeken ter beschikking voor zoveel lezers, draag er dan ook zorg voor. En ik als lezer vraag dit niet alleen… de bib verlangt dit ook van jou!

12 gedachten over “Draag zorg voor dit boek…

  1. Ik kan me ook vreselijk ergeren aan het feit dat mensen aantekeningen maken in boeken van de bib. Zelfs aantekeningen maken in eigen boeken vind ik onnozel, want wie leest die opnieuw?
    Aan een ezeloortje heb ik me wél al eens bezondigd, zo af en toe. Gewoon om te weten waar ik gebleven ben in een boek, en als ik geen pannenkoek bij de hand heb om tussen die laatste bladzijde te steken.

  2. Oh, dat kan echt niet, vind ik! Ik ben zuinig op mijn eigen boeken, maar op geleende boeken ben ik nóg zuiniger. Ik vind dat iedereen er gewoon onaangetast van moet kunnen genieten.

  3. Dat is inderdaad ‘not done’ en heel onaangenaam als je zo’n boek in handen krijgt. Om nog maar te zwijgen van drank- en voedselsporen die er soms in te vinden zijn. Bah! Niet enkel irriteert het me, ik maak me daar ook vies in. Mijn maag keert dan zo’n beetje om. En zeker nu, in corona tijd… Voor m’n eigen boeken draag ik zorg – geen ezelsoren, aantekeningen in balpen of het volledig openleggen op een plek. Soms onderlijn ik in m’n eigen boeken wel iets maar dan enkel in potlood (bijvoorbeeld omdat het zo mooi geschreven is of een mooie quote betreft) maar n.o.o.i.t. in een boek dat ook voor een ander is. Volledig met jou eens!

  4. In mijn eigen boeken durf ik al eens te markeren met potlood… maar in een boek uit de bib zou ik dat nooit doen. En waarom ook? Je kan het toch niet meer gaan opzoeken tenzij je daar voor naar de bib trekt. Maar als je er zo veel uit wil onderlijnen, schaf je het boek toch gewoon aan?

  5. Dat je met potlood iets lichtjes aanduidt oké… maar gom het achteraf dan ook weg zodat niemand er wat van ziet en het ’t boek niet beschadigt! Daar kan ik niet tegen… Koop dan het boek als je er zo graag notities in wil maken. (Ik durf dat echt niet met bibboeken, want ik stel me voor dat ze elk boek bij inlevering controleren en dat je dan een monsterboete krijgt. Niet dus.)

Laat hier een berichtje achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.