Uitgelezen

Uitgelezen… #romans

De grote stilte – John Boyne
1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen.
Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangengezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Tot hij gedwongen wordt zijn eigen voetsporen in deze geschiedenis terug te volgen.

Een boek om stil van te worden. Ondanks het thema is het een mooi, maar ook triestig verhaal. Een echte aanrader!

Ten zuiden van de grens – Haruki Murakami
Hajime en zijn jeugdliefde Shimamoto groeien allebei op als enig kind. Na schooltijd luisteren ze samen naar muziek, houden elkaars hand vast en praten over de toekomst. Als Hajime met zijn familie naar een andere stad verhuist, verliezen ze elkaar uit het oog.
Jaren later komen ze elkaar echter weer tegen. Hajime is de succesvolle eigenaar van een nachtclub, echtgenoot en vader. Shimamoto’s leven is gehuld in vele geheimen die ze niet wil prijsgeven. Maar na hun ontmoeting zet Hajime alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren.

Iedere keer ik een nieuw boek lees van Murakami ben ik benieuwd en dat was nu ook het geval. Het is een mooi verhaal, maar voor mij één van zijn mindere boeken. Toch heb ik het graag gelezen, ik had er enkel iets meer van verwacht.

Nog één keer feest – Liane Moriarty
Sophie erft van de tante van een ex-vriendje(!) een huis op Scribbly Gum Island, een eilandje voor de kust van Sydney, een verrast iedereen door er te gaan wonen. Er is een vreemd soort charme aan het eiland: er is in 1932 een baby gevonden, van wie de ouders spoorloos zijn verdwenen. Dit Baby Munro-mysterie houdt inmiddels hele generaties in de greep, en wordt levend gehouden met rondleidingen in het Munro-huis (‘een fluitende ketel op het vuur,m een nog warme cake op het aanrecht’) en jaarlijks een groot feest (op de dag van de verdwijning). Baby Munro zelf is inmiddels een oude dame en het mysterie is nooit opgelost.

Niet dat ik veel verwachtingen had van dit boek, maar toch kon het mij niet bekoren. Ik vond het met momenten langdradig, ook zijn er te veel personages. Het plot is wel goed gevonden, maar doordat ik mij door het hele verhaal moest slepen, vind ik het toch geen hoogvlieger.

Advertenties

6 gedachten over “Uitgelezen… #romans”

  1. Het eerste boek kende ik niet, het spreekt me wel aan. Ik las onlangs voor de tweede keer een Murakami maar mijn collega zei dat hij normaalgezien surrealistische stukken heeft in zijn boeken en dat schrikt me nu wat af. Of is het onterecht?

  2. Dat eerste boek over die priester lijkt me heel interessant. Ik voeg het alvast toe aan mijn lijstje met “nog absoluut te lezen boeken”. Dat lijstje wordt alsmaar langer.

  3. De grote stilte heb ik ook heel graag gelezen (John Boyne schrijft dan ook erg goed). Liane Moriarty is een schrijfster die zo vaak wordt besproken, dat het me een beetje weerhoudt om er iets van beginnen te lezen. Van Murakami las ik tot hiertoe 1 boek, benieuwd naar meer. Altijd leuk, deze boekbesprekingen 🙂

Laat hier een berichtje achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.