Uitgelezen

Gelezen in juni…

1

Vingervlug – Sarah Walters
Weeskind Sue Trinder is als baby achtergelaten bij mevrouw Sucksby, die haar met ongewoon veel tederheid opvoedt. Meneer Ibbs, Sue’s stiefvader, verdient de kost met het helen van gestolen goederen. Het huis waarin Sue opgroeit is een thuishaven en toevluchtsoord voor zakkenrollers en andere kruimeldieven.Wanneer de charmant ogende oplichter Richard Rivers, beter bekend als Gentleman, een duivels plan opstelt en Sue daarin betrekt, verandert haar leven voorgoed. Sue’s aandeel in het plan bestaat eruit het dienstmeisje te worden van Maud Lilly, een naïef rijkeluismeisje dat samen met haar oom in een groot landhuis woont. Ze moet Gentleman helpen Maud te verleiden. Als dat lukt, krijgt Sue drieduizend pond van de enorme erfenis die Maud ontvangt als ze in het huwelijk treedt. Zodra de erfenis is veiliggesteld, wil Gentleman Maud laten opsluiten in een gekkenhuis. Sue gaat akkoord met het snode plan, maar algauw krijgt ze medelijden met Maud en raakt innig bevriend met haar. Totdat het ware plan van Gentleman duidelijk wordt, dat het begin is van een duizelingwekkende reeks verwikkelingen, waarin de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en van de ene verbazing in de andere valt. Want is Maud wel zo naïef als ze zich voordoet? Welke relatie heeft zij met Gentleman? En welke vreemde rol speelt de oom van Maud, die zich zelden laat zien en dag en nacht bezig is met het overschrijven van boeken?

Wat heb ik dit boek graag gelezen!! Een boek die heel goed in elkaar zit, je valt van de ene verrassing in de andere… een aanrader!

Parnassia – Josha Zwaan
Het is 1942 en de jodenvervolging in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka duikt onder bij een domineesgezin in Zeeland. Wanneer na de bevrijding haar vader op de stoep staat, herkent ze hem niet meer en blijft ze in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt, komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los, met als resultaat dat ze afstand neemt van haar gezin. Jaren later vertelt Rivka haar dochter Sandra hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

Een heel mooi aangrijpend boek… een boek die je moeilijk aan de kant kan laten liggen. De impact van de gebeurtenissen tijdens WO II op een mensenleven werd heel mooi beschreven. Een verhaal dat blijft hangen.

Het diner – Herman Koch
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, etc. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons – wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind?Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Niet goed wetende wat te verwachten van het boek… was ik aangenaam verrast. Eens je begint te lezen, leest het boek vlot weg… een aangenaam boek, zonder wauw-gevoel.

Tot ik jou vind – John Irving
‘Jack Burns was volgens zijn moeder al acteur eer hij acteur was, maar zelf bewaarde hij zijn duidelijkste jeugdherinneringen aan de momenten waarop hij de dringende behoefte had zijn moeders hand vast te houden. En dan acteerde hij niet.’Zo begint John Irvings elfde roman, ‘Tot ik jou vind’ het verhaal van de acteur Jack Burns. Zijn moeder Alice is tatoeëerster in Toronto. Als Jack vier is, reist Alice verscheidene havensteden aan de Noordzee met hem af. De twee zijn op zoek naar Jacks verdwenen vader William, een kerkorganist die verslaafd is aan het laten zetten van tatoeages. Maar Alice is een mysterie en William blijft onvindbaar. Zelfs Jacks herinneringen zijn onzeker.Jack Burns gaat naar school in Canada en New England, maar echt vormend is zijn omgang met enkele oudere vrouwen.

Ondanks de vaak absurde verhaallijnen en zijn 831 blz. heb ik dit boek graag gelezen. Het boek sleept je mee in de wereld van Jack Burns. In zijn goede tijden, maar ook zeker zijn slechte tijden, onzekerheden en zoektocht naar antwoorden.

9 gedachten over “Gelezen in juni…

  1. Het Diner van Koch heb ik ooit cadeau gekregen, maar verder dan twintig bladzijden las ik niet. Is niet van mijn gewoonte, want meestal lees is zelfs gebruiksaanwijzingen van een mixer uit, bij wijze van spreken. Maar dit boek kon me nu echt eens niet boeien…

  2. Het Dinder vond ik een leuk boek. de overige heb ik nog niet gelezen. Ik vertrek zondag op vakantie en kijk er al naar uit dat ik weer vele ga kunnen lezen!

  3. Leuke tips! Ik kende enkel ‘Het Diner’ van titel, maar de andere spreken me ook zeker en vast aan. Ik voeg ze toe aan mijn ‘te lezen boeken lijst’

  4. Herman Koch is één van die auteurs op mijn ’50 before 50′ leeslijstje :-). Van John Irving hoor/lees ik ook vaak goede kritieken. En Josha Zwaan had ik hier al zien verschijnen en heb ik toegevoegd aan die andere challenge: Boekenreis rond de wereld in 100 boeken. Altijd fijn zulke leesupdates.

Laat hier een berichtje achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.